Zachránili sme Borovicový háj

“Rekreačné miesto Košičanov Borovicový háj, ktoré sa rozprestiera medzi MČ Západ a MČ KVP je tzv. menším košickým lesoparkom a obľúbeným miestom pre bežcov, psičkárov a predstavuje príjemnú lokalitu na prechádzky v prírode pre rodiny s deťmi aj pre seniorov.”

Vo svojich aktivitách sme nadviazali na petičnú akciu z roku 2016 za zachovanie verejnej zelene v súvislosti s návrhom zmeny územného plánu, ktorý iniciovalo mesto Košice pre súdne spory s vlastníkmi pozemkov. V súčasnosti sa o lesopark stará Občianske združenie Borovicový háj Košice, ktoré vzniklo v roku 2021 a jeho vzniku predchádzali niekoľkoročné dobrovoľnícke aktivity zamerané na čistenie a rozvoj územia.

V roku 2023 sme podpísali so Správou mestskej zelene a týmto OZ memorandum o spolupráci. Aktivisti pripravujú podklady pre koncepciu rozvoja územia v súlade s naším zámerom – vytvoriť lesopark, ktorý ostane verejne prístupný.

 

Mesto Košice vlastní v Borovicovom háji vo výlučnom vlastníctve 0,752 hektára pozemkov. V rámci podielového spoluvlastníctva má mesto Košice podiely na takmer 3 hektároch pozemkov, z ktorých je potrebné vysporiadať ešte 1,139 hektára. Zároveň nevysporiadané pozemky vo výlučnom vlastníctve právnických a fyzických osôb tvoria v Borovicovom háji celkom 6,41 hektára. Mesto Košice vykupovalo pozemky v lokalite Borovicový háj za kúpnu cenu 69,61 eura/m2 na základe schváleného uznesenia Mestského zastupiteľstva v Košiciach č. 973 z 11. 12. 2017. Ďalší výkup bude závisieť od finančných možností mesta.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Opravili sme Slaneckú cestu

Motoristi vďaka oprave využívajú rozšírenú Slaneckú cestu v mestskej časti Nad jazerom celkovej dĺžke takmer 2,3 km. O potrebe rozšírenia tejto komunikácie sa viedli diskusie