Je čas raz a navždy vyriešiť fungovanie mestských častí – odborne a bez politikárčenia

Povedzme si pravdu o systéme mestských častí v Košiciach: súčasný model nefunguje a pri debate o novom počúvame veľa názorov, veľa “zaručených” riešení, no najmä veľa politikárčenia. Za mňa priveľa. Ak máme konečne posunúť Košice smerom k efektívnejšej a na výsledky zameranej budúcnosti, musíme prekonať krátkozraký prístup, keď si každá mestská časť bráni svoj piesoček. Je načase pustiť k  tomu odborníkov. Spoločne so zástupcami košických univerzít, expertov zo zahraničia a štátnych inštitúcií sme už spustili proces odbornej, na dátach založenej analýzy, ktorá bude mať jasný cieľ: prísť s modelom pre efektívne, hospodárne a transparentné nastavenie fungovania mesta a mestských častí.

ZMENU POTREBUJEME AKO SOĽ

Naše mesto má 22 mestských častí. To je z dlhodobého hľadiska mimoriadne nákladná záležitosť. Na financovanie terajšieho modelu, o ktorom panuje zhoda, že je neefektívny, tak idú každý rok zbytočne milióny eur, ktoré by sme mohli radšej využiť na rozvojové projekty či skvalitňovanie služieb pre ľudí.

Presne to je našim cieľom. V spolupráci s Právnickou fakultou, Fakultou verejnej správy UPJŠ a Ekonomickou fakultou TUKE sme podpísali Memorandum o spolupráci, ktorého výsledkom bude odborná dátová analýza samosprávy mesta Košice. Na nej sa okrem univerzít budú podieľať aj odborníci zo zahraničia a štátnych inštitúcií.

Inými slovami – chceme to najlepšie riešenie a preto sme úlohu nájsť ho zverili do rúk odborníkom. O tom, ako majú vyzerať mestské časti rozhodnú dáta. Nie emócie, politika či bránenie si svojich dobre platených funkcií.

EFEKTÍVNEJŠIE A LEPŠIE SPRAVOVANÉ KOŠICE

Finálne riešenie však bude o politických rozhodnutiach. O zmene fungovania mestských častí totiž musia rozhodnúť nielen košické orgány ale aj parlament. Práve preto si však myslím, že je kľúčové mať v ruke kvalitný, dátami a odbornými kapacitami podložený návrh ako môžu Košice fungovať efektívnejšie a hospodárnejšie. Proti tvrdým faktom sa namieta ťažko.

Ja budem robiť všetko preto, aby táto analýza vznikla, aby sa dostala do čo najširšieho povedomia u nás aj v Bratislave a aby sme ju spoločnými silami presadili. Odmenou nám budú lepšie Košice.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Opravili sme Slaneckú cestu

Motoristi vďaka oprave využívajú rozšírenú Slaneckú cestu v mestskej časti Nad jazerom celkovej dĺžke takmer 2,3 km. O potrebe rozšírenia tejto komunikácie sa viedli diskusie