Košice sa stávajú čoraz lepším miestom pre život. Lákame už aj televíznych tvorcov

Pred pár dňami mesto obletela milá správa: v Košiciach natočia plnoformátový televízny seriál, prvý v našej modernej histórii. Je to výborná príležitosť na propagáciu mesta, no mňa najviac zaujalo niečo iné. Príbeh seriálu sa točí okolo mladej ženy, ktorá je skôr za trest pracovne presunutá do Košíc. Postupne však zistí, že sa jej tu veľmi dobre žije a nechce odísť. Za mňa skvelý námet, pretože s podobným cieľom ja a môj tím pracujeme, odkedy som sa stal primátorom: spraviť z Košíc mesto, z ktorého sa neodchádza za lepším ale prichádza za najlepším.

Preto sme sa pustili do ambicióznych projektov ako sú KFA, teplovod z Ďurkova, Národné olympijské centrum a množstvo ďalších. Preto sme tak aktívni v čerpaní externých zdrojov – za uplynulé obdobie sme získali vyše 129 miliónov eur na projekty v celkovej výške cca 168,4 milióna eur a na „ceste“ sú zdroje na ďalších viac ako 250 miliónov eur. Košice sa stávajú dobrým, moderným a dynamickým miestom pre život. Som presvedčený, že vďaka tomu prilákame nielen filmové a televízne postavy, ale aj množstvo Košičaniek a Košičanov, ktorí boli nútení v minulosti odísť.

NOVÝ SERIÁL AKO PRÍLEŽITOSŤ

Veľmi sa z tohto projektu teším. Máme jedinečnú možnosť ukázať Košice ako ideálnu destináciu na návštevu aj život. Navyše, významnú časť filmárskeho štábu tvoria lokálni herci a technici, čo určite prispeje k oživeniu filmárskeho remesla v regióne.

Za vedenie mesta môžem povedať, že pre úspech projektu spravíme maximum. Aj preto sme podpísali s televíziou JOJ ako tvorcom spoločné memorandum o spolupráci. Nás, obyvateľov Košíc, by som chcel poprosiť, aby sme k filmárom boli ústretoví, trpezliví a pomáhali im.  Potom už stačí len držať palce seriálu “Miša”, aby sa podaril tak, ako ho tvorcovia zamýšľajú. Ak presvedčíme kohokoľvek, aby sa po jeho vzhliadnutí prišiel do Košíc pozrieť či dokonca zostať, tak to stálo za to.

ČARO KOŠÍC NIE JE LEN NA TELEVÍZNEJ OBRAZOVKE

Viem, že rovnako ako hlavná hrdinka seriálu, Košice v posledných rokoch učarovali mnohým ľuďom. Veľmi ma to teší, no chceme stále viac. Preto ani na sekundu nepoľavujeme v tvorbe plánov, hľadaní zdrojov a doťahovaní projektov do konca. Výsledky, za ktoré sa môžeme postaviť, sú už na svete.

Či už sú to historicky najväčšie rekonštrukcie na košických materských a základných školách, budovanie detských ihrísk a športovísk pre mládež, najväčší reštart športovej infraštruktúry v dejinách mesta, rozsiahle investície do kultúry, sociálnych služieb, infraštruktúry a tak ďalej. Je toho skrátka oveľa viac a ešte viac čoskoro pribudne.

Celý zoznam projektov, realizovaných z externých zdrojov nájdete tu: www.jaropolacek.sk/sumar-investicii-a-projektov-2019-2024/

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Opravili sme Slaneckú cestu

Motoristi vďaka oprave využívajú rozšírenú Slaneckú cestu v mestskej časti Nad jazerom celkovej dĺžke takmer 2,3 km. O potrebe rozšírenia tejto komunikácie sa viedli diskusie