Vždy budem podporovať symboly Košíc, ktoré z nás robia jedinečné mesto

Medzinárodný maratón mieru nie je obyčajným podujatím. Za neuveriteľných 100 rokov svojej histórie priniesol Košiciam prestíž najstaršieho európskeho maratónu a najväčšieho atletického podujatia na Slovensku. Je neodmysliteľnou súčasťou Košíc podobne ako Spievajúca fontána, Dolná Brána, Jakabov palác a mnohé ďalšie. Jednou z mojich absolútnych priorít ako primátora je sa o tieto symboly Košíc starať, zveľaďovať ich a keď treba aj za ne bojovať. Majú totiž neoceniteľnú úlohu – robiť z Košíc unikátne a krásne miesto, ktoré máme všetci tak radi.

100 ROKOV JEDINEČNÉHO PODUJATIA

Košický maratón mieru je symbolom odhodlania a vytrvalosti nielen každého bežca, ktorý sa postaví na jeho štart, ale aj nášho mesta a jeho obyvateľov. Ako jeden z mála na celom svete dokázal zachovať kontinuitu aj počas pandemických rokov 2020 a 2021. V tom čase sa mu podarilo získať aj jedno z najprestížnejších ocenení v podobe Plakety svetového atletického dedičstva.

Vždy budem tvrdiť jedno –  z košického maratónu robia nezabudnuteľný zážitok ľudia. Vytvárajú úžasnú atmosféru, ktorá sa spolu s túžbou po celosvetovom mieri šíri ďalej do sveta a tiahne naprieč generáciami. Je tiež príbehom odhodlania, pracovitosti a neúnavnosti všetkých dobrovoľníkov a organizátorov, ktorí sa pričinili o to, že táto tradícia nevyhasla a že náš oheň horí aj po 100 rokoch. Za to im patrí jedno úprimné a hlasné ĎAKUJEM.

MÁME OBROVSKÉ BOHATSTVO, KTORÉ MUSÍME ZVEĽAĎOVAŤ

Košický maratón, Spievajúca fontána, Verejný cintorín či budovy ako Dóm Svätej Alžbety a Jakabov palác sú klenotmi nášho mesta. Ako primátor cítim obrovskú zodpovednosť za to, aby mesto robilo všetko, čo môže pre ich zachovanie a rozvoj.

Preto spolupracujeme s partnermi na tom, aby bol maratón každý rok o niečo lepší a výnimočnejší. Preto sme po desaťročiach chátrania našli spôsob ako zrevitalizovať Spievajúcu fontánu. Preto sa nám podarilo zrekonštruovať Dolnú Bránu a Verejný cintorín, preto už roky bojujeme o Jakabov palác.

Mojim cieľom je spraviť z Košíc mesto, z ktorého sa neodchádza za lepším, ale prichádza za najlepším. Ikonické miesta sú kľúčovou časťou tohto plánu. Preto pokračujeme ďalej v ich ochrane a rozvoji.

Zdielať:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozrite si online

mohlo by Vás zaujímať

Podobné články

Opravili sme Slaneckú cestu

Motoristi vďaka oprave využívajú rozšírenú Slaneckú cestu v mestskej časti Nad jazerom celkovej dĺžke takmer 2,3 km. O potrebe rozšírenia tejto komunikácie sa viedli diskusie